stardustchild.blogg.se

Att elden aldrig släcks - övergrepp, skador, ångest och hopp.

Publicerad 2016-09-14 22:33:23 i Allmänt

Hon är tjugoett år gammal och befinner sig på en brits i en korridor på Sahlgrenska sjukhusets akutmottagning för tredje gången på sex månader. Den här gången tar det nästan elva timmar från det att hon kommer in, till det att hon får träffa en läkare. Inom loppet av tolv timmar har hon haft tre panikångestattacker med andnöd och aggressiva kräkreflexer, naglat fast märken i sina ben och handflator, samt bönat om att få den hjälp hon vet att hon behöver.
En morfinspruta, för "Ja, det verkar ju som att du har lite ont."
Men vården säger nej till röntgen. De säger "du är inte akut just nu, för vi känner inte det du känner." 
Hon gråter, hon skriker, hon kippar efter luft och ber för allt vad hon förmår om en magnetröntgen då det var det som gjorde att de upptäckte problemet förra gången. Då det var livshotande och på väg att spräcka urinblåsan - då när det nästan var för sent.
Men de säger nej, säger att de kan skicka en förfrågan och en rekommendation till avdelningen som först om tre veckor ska operera (Efter att först ha glömt bort att boka operation, föratteh, så viktigt kunde det ju inte vara?), för att se om de vill skicka henne på magnetröntgen. När vännen, som för övrigt varit en superstjärna och slagits sedan de kom in på akuten, frågar hur lång tid det tar, hoppas hon ivrigt på att de bara ska säga några timmar. Istället svarar läkaren monotont "tre veckor, kanske två om ni ligger på och har tur." 
När hon i sorg och panik börjar hyperventilera igen, frågar vännen läkaren vad de tänker göra åt hennes smärtor. Han svarar "tar du alvedon?".
Nej, hon tar inte alvedon. Eftersom det här är en kapslad smärta på insidan av kroppen som inte nås av så lama smärtstillanden - än en gång, som förra gången.
Efter en timmes väntan efteråt, i något barnsligt hopp om att de ska komma på att något verkligen är fel och att hon menar allvar - åker hon och vännen hem. Vännen säger i bilen "du kommer att behöva åka tillbaka igen. Du är ju helt grå i ansiktet."
 
 
 
Senare samma kväll, kommer kärleken, pappan och vännerna till en överenskommelse om att hon inte tar situationen på tillräckligt stort allvar med att hon blir sämre och sämre. Tillsammans styr de en liten räddningsaktion och kör tillbaka henne, först till det ena sjukhuset och senare vidare till det andra. 
Kärleken sitter kvar tills det inte finns tid längre och då byter Göteborgs egen ängel av. 
Det går inte lång tid mellan att hon får hålla en person i handen, tills nästa är där - superviktigt, för att slippa sjukhusångesten.
Först träffar hon en sjuksköterska som fattar direkt, senare en läkare som fort konstaterar samma sak och några timmar senare - äntligen, en läkare som tar henne på allvar och förstår att något verkligen är fel och direkt bokar en ny operation.
 
Hon, är jag och jag trodde att det här skulle vara över vid det här laget.
 
Det skrivs och delas väldigt mycket om mig och vad som händer på internet just nu. Efter all kalabalik, otur och ångest i våras, svor jag lite på att jag inte skulle skriva så mycket mer om det här, då jag verkligen, verkligen kämpar för att gå vidare i mitt liv och göra positiva grejer med min tid istället.
However, har de senaste tre dynen blivit en mardröm utan dess like, då läkarna än en gång konstaterat att något troligtvis är riktigt fel igen. Något jag vetat själv sedan över en månad tillbaka och bett om hjälp för, utan resultat - tills nu.
Jag har bokats för akut operation på fredag morgon och tills dess, är jag i princip helt ofunktionabel. Det är svårt att gå, gör ont att andas, bultar i huvudet och i resten av kroppen där det gör ont. Morfinet dämpar delar av ångesten och hela kroppen förutom den plats där den inkapslade smärtan strålar och nu är det även två sorters antibiotika som gäller för att döda de bakterier som har konferens i min kropp.
Men tills operationen får jag vila ut hos kärleken, som har närmre till sjukhuset om något skulle hända och som tar hand om mig, trots att jag då och då är tjurig och svår. Jag är jättetacksam och glad för alla som hör av sig och skriver och ringer, då det här verkligen är en sopig situation och då mitt hopp fortfarande är stort, men min ork lite på bristningsgränsen just nu.
 
Hade det inte varit för familj, kärlek och fantastiska vänner - hade jag troligtvis inte ens tagit mig tillbaka till sjukhuset igår natt, då jag lever med det stora problemet i att jag inte tror att jag förtjänar hjälp. Det blir ett större och större problem för mig och sedan en tid tillbaka, håller jag på och får hjälp med just det - men det går långsamt och är i det långa loppet lite farligt, i takt med att det händer mig dåliga saker.
 
Jag kommer inte att outa min gärningsmans namn. Många skriver och ber om detta, många kommenterar om hur de vill skada honom och hur han borde lida. Missförstå mig rätt, jag är inte hans största fan och de skador han försatt mig i - hade jag aldrig kunnat föreställa mig. 
Men något vi måste komma ihåg är att ingenting blir ogjort. Oavsett hur mycket han skulle straffas eller dö eller lida, så gör inte det mig friskare, det ger inte mig upprättelse och ger framför allt inte min tid tillbaka.
Jag är jättetacksam för alla som stöttar och lider med mig - men er ilska gör ingen nytta i form av våld. Skriv istället, prata om det vi inte pratar om och vägra vara tysta, när någon vill tysta er kring detta.
Övergreppet har tagit ett och ett halvt år av mitt, min familjs och mina vänners liv och det är mer än bittert, mer än vidrigt, mer orättvist än vad som går att beskriva i ord - men det är gjort.
 
Sanningen är att ja, jag känner mig lurad av vården - to see the big picture. Psykiatriska vården ska vi inte ens prata om (just nu), för den har alltid varit ett skämt. Lurad av vården, pissad på av rättssystemet (ursäkta mitt omysiga språk, men mina känslor är något grafiska i just det här fallet) och sviken av polisen.
Häromdagen friades en väns gärningsman i rätten - orättvisan hängde i luften och vi var många som suckade och argt funderade vart fan vi är på väg, den dan.
Vi har inte kommit någonstans, vad gäller hanteringen av våldtäkt som brott eller dess offer - och det, det är fan pinsamt i ett land som Sverige år 2016.
 
Just nu får energin gå på sparlåga. Jag får hålla någon i handen, känna att min omgivning bryr sig och höra att jag är värd hjälp - det är vad som hjälper mig.
Mitt uppe i förproduktionen av Astronauten - min slutproduktion som ska spelas in om två veckor, blir jag jättestressad över att projektet ska bli lidande. Men jag har en fantastisk klass som jobbar efter instruktioner på avstånd och hjälper mig. Mitt i att jag skulle fått en ny familj att jobba hos igår, löste de problemet och välkomnar mig när jag blivit frisk igen.
Tack alla som förstår, stöttar och hjälper. Tack för att ni är omtänksamma, kärleksfulla och fyller mitt liv med glädje. Det känns lite starkt att få le när saker är som sopigast och de som känner mig vet hur mycket jag älskar att få visa mig stark.
Tack till även Gabbie, Markus, Jakob och Olivia som de senaste dygnen propsat på att få hjälpa mig upp för trapporna hemma när en sån grej är så svår att be om, för mig. En liten grej, mitt bland alla, men viktig för mig.
 
Det är en liten update och lite för att reda ut kring allt som händer just nu. Orken har gjort att det tagit mig typ två dygn att skriva det här inlägget, så det kan nog dröja ett ganska bra tag innan jag skriver igen.
Men ta hand om er tills dess, så ska jag försöka göra detsamma.
Livet är inte över än.
Puss.
 
Isabell Alison Öhrlund
 
 

Brev till en livskamrat som måste lämna mig

Publicerad 2016-09-02 13:28:15 i Allmänt

Älskade Pico, jag vill bara börja med att säga tack.
Vi möttes inte riktigt under rätt omständigheter, du och jag, men på ett sätt gjorde vi det ändå. Jag var ung, dum och fri, vilket du skulle behöva lida för de kommande tjugo månaderna.
För första gången i mitt liv, har jag befunnit mig i en relation där jag är den som destruktivt skadat den andre, istället för tvärtom - förlåt mig för det.
 
Mamma och pappa introducerade dig för mig en kall januarimorgon år 2015, de sa att de hade en överraskning till mig och oj vilken överraskning det var när de räckte mig nyckeln till ditt hjärta.
Vis med några år på nacken, men tidigare bara i relation med en annan. En lugn en, annorlunda mig. 
Du var vacker, jag var ovan, hade träffat den andra sorten ett ganska bra tag under min flytt till USA och därför utsatte jag dig för en del prövningar bara genom att göra samma misstag jag gjort ett par månader tidigare.
Svart och orange. Mamma och pappa hade pyntat dig med allt vettigt att ha i dig som också var svart och orange. Lite som en superhjälte-sidekick.
 
Åtta motorstopp i samma rondell och bilar som tutade runtomkring - det tog nog två hela veckor tills jag kom på det där med dragläget igen och då hade jag redan börjat slita ut dig.
Igår morse vaknade jag till ett sms där det stod att någon försökt slanga dig. Mitt hjärta brast lite, trots att jag länge vetat att du och jag måste skiljas åt. Vi är helt enkelt inte bra för varandra längre. Vi bara skadar varandra och trots att det varit bestämt redan sedan i maj, har vi lyckats dra ut på det tills nu.
Ut på parkeringen och tyvärr mycket värre än jag trott. Än en gång hade de dyrkat dig, besudlat dig, slagit sönder delar av dig som jag haft minnen med.
Du skulle ha skrotats redan i måndags, men jag har skjutit upp det, för att det är så genuint jobbigt med tanken att göra mig av med dig.
 
Du har varit min största frihet i livet och tagit mig över halva Sverige och tillbaka. En gång sa till och med Gabbie att hon tänkte att du skulle ta oss till världens ände. Jag var nog inte helt övertygad, men nu när jag tänker efter på hur trogen du varit mig, känner jag mig ledsen över att jag misstrodde dig.
 
Vi har fyllt dig med katter och vovvar och vänner och glassgubbar och luftmadrasser, såpbubblor, stjärnor plåster och lycklig musik. Du har varit nyckeln till våra äventyr och därför gråter jag inombords vid tanken på att du ska krossas och delas upp i högar.
 
Alla dessa skratt, alla dessa minnen. Alla kyssar, löften, planer, tupplurar, räddningar och livshistorier som vi delat i dig. Alla tårar jag gråtit i dig, under tider då jag inte varit så stark.
Du vet, jag vet. Vår hemlighet och allas minnen.
Under tjugo månaders tid har du varit min och under tjugo års tid har du fått utstå en bilkrock, två inbrott, en viltolycka och diverse panikbromsningar för andra smådjur.
Jag har inte alltid varit snäll mot dig, men vill att du ska veta att jag lärt mig av mina misstag och att jag lovar att sköta min nya äventyrs- och livspartner bättre än vad jag gjorde med dig.
 
 
Om två veckor har jag varit antideppfri i ett år, vilket varit en lång och bumpig resa där jag först framåt slutet börjat bli stabil i mig själv.
Jag race'ar aldrig med någon mer, är nästan feg för att köra om oavsett situation och kommer att kämpa för att inte utsätta mig för fler trafikfaror. Jag vill heller inte vara en trafikfara, eller en fara alls - det är du som har fått mig att förstå det.
 
För när jag tittar på dig och din kraschade, krockade och trasiga kaross, på ditt dyrkade lås och hålet mittemellan ratten och handskfacket - förstår jag att jag skadat dig.
Du har räckt mig mer än ett finger, men likförbannat har jag slitit hela handen.
 
Nu bara svamlar jag vidare för att jag har så mycket att säga och för att du inte bara är ett materiellt ting jag kan skicka till skroten. Jag sköt upp skrotningen idag också, för att jag var tvungen att göra polisanmälan. Igen. (Det är värt att betala en månads skatt till, för att minnas det sista över en helg till.)
Men på måndag är det dags för mig att släppa dig.
Tack för allt jag fick med dig, för att jag fick växa och bli stark med dig. För att du tillsammans med Olivia hjälpte mig till sjukhuset när jag höll på att dö, för att du skyddade mig vid alla olyckor och såg till att jag inte skadade mig alltför illa, tack för att du tog mig till platser jag fick växa och bli rätt på, för att du bar allt vid flytt till både Falkenberg, Vimmerby och tillbaka till Falkenberg igen. Det är du, jag och våra mil tillsammans.
Tack för att du tog mig till min nya kärlek och lät mig vara lycklig över det, trots att han skrattade åt dig.
Till mitt försvar, har jag alltid försvarat dig mot alla som skrattat åt dig.
 
Kärlek till dig, älskade Pico. Vi fick tjugo fantastiska månader tillsammans och för det är jag evigt tacksam. Jag går nu vidare med Notis och behåller dig i mitt hjärta.
Min första, älskade, vackra och starka biljävel, tack för allt <3
 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela